Etiquetas

,

acelgas

Acelga, zerba.

Disponible durant tot l’any.

De la família dels amarants, és una varietat de la remolatxa nativa d’Europa meridional, de d’on creix de forma espontània a la regió Mediterrània. Existeixen nombroses varietats, degut a que es cultiva a totes les zones temperades.

Ha suposat una aportació alimentaria per a animals i humans des del Neolític, aprofitant fulles i arrels i estava sempre present a les taules d’Egipte i Grècia al segle V a.C. Posteriorment, el seu paper a la cuina va quedar relegat a persones d’estrat social baix i animals farratgers.  Inclús durant el segle XIX s’abandonà el consum de la seva arrel, la remolatxa, destinant-la a producció de sucre o extracció d’alcohol. Actualment, ha tornat a recuperar la seva popularitat, juntament amb els espinacs, augmentant el consum d’una hortalissa amb una gran aportació vitamínica, de minerals i fibres, que col·laboren a la prevenció de malalties cardiovasculars.

Ús gastronòmic

Molt recomanable en dietes d’aprimament, donat que el seu alt contingut en aigua els hi confereix poques quantitats d’hidrats de carboni, proteïnes o grasses, proporcionant un escàs valor energètic. S’acostuma a cuinar d’igual manera que els espinacs i les plantes molt tendres poden utilitzar-se crues per a amanides.

Com totes les plantes verdes, les bledes són molt riques en nutrients reguladors com la fibra, sals minerals o vitamines. Destaca l’abundància de folats i provitamina A i vitamina C.  Aquestes substàncies beneficien la formació d’anticossos, la prevenció de malalties degeneratives o cardiovasculars, actuen com a antioxidants, col·laboren en la elaboració d’enzims hepàtics, hormones sexuals i suprarenals. Ajuda a la millora de la visió, així com a un bon estat de la pell, mucoses, cabell i ossos i també a grups de població amb tendència a patir infeccions respiratòries com la faringitis, laringitis o bronquitis.

També presenta potassi, magnesi, sodi, iode, ferro i calci, que regulen l’activitat muscular, l’equilibri, el funcionament intestinal, nerviós i muscular, potenciant la salut dels ossos i aporten un suau efecte laxant i diürètic, el qual redueix la hipertensió o la retenció de líquids. Intervé en un bon funcionament de la glàndula tiroides i en el desenvolupament del fetus, pel que resulta recomanable per a dones embarassades. En cas d’anèmia, un plat de bledes farà pujar ràpidament els teus nivells de ferro.

Busca les fulles més externes i verdes per a una aportació extra de vitamines i carotens.

Receptes:

Penques de bledes arrebossades

Mandonguilles de bledes i formatge

Truita de bledes

Ús medicinal:

Per les seves propietats, consumir bledes de forma habitual reforçarà la memòria i el cervell i, gràcies al seu poder diürètic, mantindrem en forma els nostres ronyons, prenent-la sovint en els nostres menjars, com a amanida, al vapor o amb un refrescant suc. Prendre-les cuites combat els refredats de colon.

És laxant, en cas de restrenyiment sever es recomana prendre mig got de suc de bleda amb una cullerada d’oli d’oliva. I per a prevenir els càlculs, un suc a parts iguals de bledes i créixens.

La infusió de fulles de bleda, alleugereix els mals d’estomac, inflamacions de bufeta, duodè i fetge i calma la inflamació provocada per les hemorroides. Per a questes últimes, a més a més, es poden aplicar fulles fresques sobre la part afectada, així com en llagues i úlceres.

El seu poder emol·lient és de gran valor per calmar la coïssor i les malalties de la pell (úlceres, llagues, ferides, hemorroides, reumatisme…). S’utilitzen cataplasmes, picant les bledes i aplicant la pasta resultant. En cas de traumatisme, se sol agregar api.

Per a casos més extrems, la bleda triturada amb escorça de malva i camamilla és de gran ajuda en estats febrils i els seus fruits torrats i molts en infusió ajuda contra la disenteria i les hemorràgies uterines.

Traduït per: Marta Franquesa

__________________________________________________________________________________

Vols afegir alguna cosa a aquest article? Escriu-nos un e-mail a cistellesecologiquessants@gmail.comi ampliarem la informació.

Anuncios